Samenwerking

Belangrijke samenwerkingen met diverse

Organisaties

Spelmag’Rzijn werkt nauw samen met omgevende partijen zoals:

  • wijkvoorzieningen,
  • buurtteams,
  • zorginstellingen en
  • onderwijs.

Deelnemers kunnen worden aangemeld of kunnen zichzelf aanmelden. In een uitgebreid persoonlijk kennismakingsgesprek met de begeleidster en/of andere deelnemers zal bepaald worden of Spelmag’Rzijn passende hulp kan bieden, afgestemd op de aard en ernst van de situatie. Er mag altijd sprake zijn van een aantal keren proefdraaien alvorens een definitieve beslissing tot deelname te nemen. Samen met alle betrokkenen worden het proces, werkwijze en ieders expertise met elkaar afgestemd.

In het document Onderbouwing en Werkwijze leest u over de theoretische achtergrond en de werkwijze die Spelmag'Rzijn toepast.

Werken met levensverhalen via drama

Medicijn tegen eenzaamheid

Onderbouwing-en-Werkwijze.pdf

Lees verder over Eliez Sprenkels

home

Doelgroepen

Spelmag’Rzijn is in te zetten is voor een veelheid aan doelgroepen in kwetsbare situaties. Specifiek betekent dit dat het vooral gaat om deelnemers die aangeven last van eenzaamheid te hebben, al dan niet door henzelf zo geformuleerd. Er zijn in de groepen altijd enkele plaatsen beschikbaar voor deelnemers uit een zorginstelling zolang iemand groepsgeschikt is. Een mix van deelnemers met en zonder formele zorgvraag geeft meer kans op een kerngroep waar deelnemers elkaar peer-support geven.

Maatschappelijke ontwikkelingen

Spelmag’Rzijn sluit aan op huidige ontwikkelingen in de samenleving en het zorglandschap. Het is een beproefde creatieve interventie in het vóórliggende veld maar kan ook in een herstelperiode ingezet worden. Indicatievrij en laagdrempelig biedt zij een uitweg voor mensen die zich tijdelijk of chronisch in een psychisch sociale kwetsbare situatie bevinden. Er wordt een innerlijk versterkingsproces op gang gebracht door (levens)verhalen via dramaturgische en muzikale middelen te ‘vertellen’. Deelnemers komen hierdoor letterlijk  in beweging waardoor klachten stabiliseren of verminderen.

Missie

Door de begeleiding van een vakdocent, tevens sociaal werker, wordt aan de verhalen vorm gegeven. Samen met de deelnemers wordt besloten óf en hoe dat naar de buitenwereld gebracht wordt.

Organisaties kiezen voor Spelmag’Rzijn omdat de begeleiding zowel op artistiek als sociaal agogisch terrein deskundig is. De individuele aandacht en het gezamenlijke maakproces sluiten elkaar niet uit. Met als gevolg een voorstelling met hoog artistiek en educatief gehalte gespeeld door professionele acteurs in al hun eigenheid.

In de wereld van morgen boeken reguliere theaters producten van Spelmag'Rzijn. Zodat de doelgroep zonder stigma’s en vooroordelen over de artistieke waarde op het podium staat.

werken met

de narratieve methode

Spelmag’Rzijn werkt narratief waarbij een probleemverhaal van iemand te ‘herschrijven is. Het loskoppelen van het verhaal van de eigen identiteit, creëert afstand en gelijktijdig ruimte voor de deelnemer om op een creatieve wijze met het eigen verhaal aan de slag te gaan. Drama interventies integreren goed met deze narratieve benadering door verschillende mogelijkheden uit te proberen. In dit creatieve proces ontstaan alternatieve verhalen, nieuwe zelfomschrijvingen en inzichten.

Kunst spreekt de taal van emotie, raakt de harten van mensen en nodigt uit tot ander gedrag. Het erkennen en inzetten van de eigen kracht en het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid zijn daarbij belangrijke begeleidingsaspecten. 

home
home
home
home
Aansluiting bij

Maatschappelijke situatie

In ons land hebben twee miljoen mensen een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische ziekte. https://www.lkca.nl/opinie/deelnemen-aan-cultuur-is-een-mensenrecht-maak-vaart-met-inclusie/

Steeds meer mensen dreigen daardoor in een isolement te raken in onze hectische en individualistische samenleving. De 1e en 2e lijnszorg raken overbelast en wachtlijsten naar hulpverleningsinstanties blijven groeien. Ook overheid en gemeenten vinden dat drastische veranderingen nodig zijn. Steeds meer wordt gesproken over samenredzaamheid; burgers die burgers helpen (ondersteuning door ‘peers’) als 0-delijnsvoorziening. Welzijn op Recept is daarvan een voorbeeld en inmiddels een landelijk uitgerold concept waar gemeenten handen en voeten aan geven. https://welzijnoprecept.nl/

Het is er voor bedoeld om mensen met psychosociale klachten door te verwijzen naar een welzijnscoach als alternatief voor therapie of medicatie. Deze gaat samen met iemand op zoek naar activiteiten die aansluiten bij diens wensen en behoeften. Door het hele land worden steeds vaker samenwerkingsverbanden tussen 1e lijnszorg, welzijnscoaches en het culturele aanbod op gang gebracht omdat het kijken en maken van kunst een positieve invloed op het welzijn heeft. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent dit officieel. https://www.lkca.nl/artikel/who-bevestigt-kunst-en-cultuur-bevorderen-de-gezondheid/